Δελτίο Τύπου 16/1/2013 Συνάντηση Φορέων με τον Υπουργό Απασχόλησης


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε, ότι στο υπό υλοποίηση πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΙΚΑ, το Υποκατάστημα του ΙΚΑ που βρίσκεται στην πόλη μας καταργείται, και στην θέση του δημιουργείται ένα Ασφαλιστικό γραφείο (ΚΕΠ) με διεκπεραιωτικό ρόλο.
Για το θέμα αυτό, όλοι οι φορείς της πόλης ζητήσαμε συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ κο Σπυρόπουλο, δεν μας δέχτηκε, και μας παρέπεμψε στον Υποδιοικητή κο Πατσούρη. Το αποτέλεσμα αυτής την συνάντησης ήταν άκαρπο αφού τα δεδομένα που παραθέσαμε ή δε λήφθηκαν υπόψη, ή η συνάντηση έγινε καθαρά για τυπικούς λόγους.
Επειδή ίσως κάποιοι νομιμοποιούνται να μην ακούν ή να αδιαφορούν, ζητάμε από εσάς, που ο λαός σας έχει τιμήσει με την ψήφο του, να ακούσετε την κραυγή αγωνίας των φορέων της περιοχής και να επανεξετάσει την υπόθεση παραμονής του Υποκαταστήματος ΙΚΑ στην Ναύπακτο για τους παρακάτω αναφερόμενους λόγους:
Οι λόγοι που πρέπει να παραμείνει είναι:
1. λόγοι ίσης μεταχείρισης περιοχών και πολιτών. Σας γνωρίζουμε ότι με το υπό υλοποίηση σχέδιο παραμένουν υποκαταστήματα σε μικρότερες περιοχές και με λιγότερους ασφαλισμένους , ενώ το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ναύπακτο Εξυπηρετεί την Ναυπακτία και την Δωρίδα, όντως μια εξαιρετικά μεγάλη ασφαλιστική περιοχή, και παρόλα αυτά καταργείται. Σας θέτουμε δε υπόψη σας, ότι, η περιοχή Βόρεια της Ναυπάκτου, είναι εξαιρετικά ορεινή και δύσβατη με ανεπαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη. Εκτείνεται δε Βόρεια 90 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο μέχρι τα όρια του νομού Ευρυτανίας, δυτικά 35 χιλιόμετρα και ανατολικά 40 χιλιόμετρα. Η Δωρίδα όπως γνωρίζετε, εξυπηρετείται από το ΙΚΑ Ναυπάκτου, στα 10 χιλιόμετρα από Ναύπακτο είναι αρκετές εγκατεστημένες Βιομηχανίες – Βιοτεχνίες και Επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, στις οποίες η πιθανή κατάργηση του ΙΚΑ θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους έναντι του Ιδρύματος και λόγο πιθανής απομάκρυνσης τους από την περιοχή. Είναι δε οι μόνες που έχουν απομείνει στην περιοχή. Φανταστείτε να χρειάζεται να πληρώνει η επιχείρηση εκτός έδρας αμοιβή για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της έναντι του ΙΚΑ!
2.Η Ναύπακτος, σας ενημερώνουμε ότι ουσιαστικά είναι ο 2ος δήμος του Νομού, σε πληθυσμό και σε ανάπτυξη, μαζί δε με το Δήμο Δωρίδος που εξυπηρετεί, υπερτερεί τόσο πληθυσμιακά όσο και σε έκταση κάποιων δήμων που έχουν επιλεγεί να παραμείνουν τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ. (ό εξυπηρετούμενος Πληθυσμός υπερβαίνει τους 40.000 κατοίκους). Η παραλιακή ζώνη αναπτύσσετε ραγδαία τουριστικά, και η ανάπτυξη δημιουργεί ζήτηση που ευνοεί την ανάπτυξή βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων που αναπτύσσονται τόσο στην πεδινή όσο και την ορεινή ζώνη. Οι επισκέπτες που προσελκύονται στην ορεινή Ναυπακτία & Δωρίδα, μαζί με την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης διαμορφώνουν τουριστικό ρεύμα που μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν επιτρέπεται, κατά τη γνώμη μας, με τις αποφάσεις της διοίκησης να δημιουργούνται προσκόμματα που καταδικάζουν τη περιοχή σε μαρασμό, υποβαθμίζοντας τις απαιτούμενες υποδομές και υπηρεσίες, ταλαιπωρώντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
3. όπως προφανώς θα γνωρίζεται το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Ναυπάκτου κατέχει θέση μεταξύ των υποκαταστημάτων με τα μεγαλύτερα έσοδα, και πολύ υψηλή επισκεψιμότητα πολιτών σε σύγκριση με άλλα τοπικά Υποκαταστήματα. Εξυπηρετεί 8.500 ασφαλισμένους και 3.500 συνταξιούχους με αυξητική τάση, δεδομένου ότι στο ΙΚΑ ενσωματώνονται συνεχώς νέα Ταμεία και κλάδοι. Ελέγχει πάνω από 3000 επιχειρήσεις και 8000 ενεργές οικοδομές σε μεγάλη ακτίνα εδαφικής διασποράς.
4.Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος Νομός της χώρας, είναι ουσιαστικά δύο Νομοί ενωμένοι σε ένα, (Αιτωλίας & Ακαρνανίας). Έχει δώσει δύο από τα ποτάμια του για την ύδρευση της Αθήνας. Δημιουργεί θλίψη και οργή στη κοινωνία της περιοχής όταν το κράτος των Αθηνών συγκεντρώνει ξανά τις ελάχιστες υπηρεσίες που είχε αποκεντρώσει, οι οποίες, αν θέλετε, λειτουργούσαν στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας σαν αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία τα ξαναπαίρνουν πίσω.
5.Η κατάργηση του ΙΚΑ Ναυπάκτου δεν ωφελεί το ΙΚΑ αλλά αντιθέτως το ζημιώνει. Η ζημιά θα επέλθει από την ατονία των τομέων δράσης του, μεταξύ των οποίων και ο τομέας του ελέγχου και των εσόδων. Συναίνεση σε πιθανή κατάργηση αποδυναμώνει τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος, συμβάλλει στον απώτερο στόχο κάποιων, που μελλοντικά επιθυμούν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνολικά να καταδικαστεί σε μαρασμό χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί την ανταποδοτικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για την ικανοποίηση του δίκαιου και από κάθε άποψη τεκμηριωμένου αιτήματός μας. Διεκδικούμε και θέλουμε να παραμείνει το υποκατάστημα ΙΚΑ Ναυπάκτου σε λειτουργία. Ήδη η πόλη μας έχει υποβαθμιστεί αρκετά με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Οι δημότες μας βιώνουν καθημερινά την ταλαιπωρία αφού είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι για τις φορολογικές τους υποθέσεις.
Η αρνητική εμπειρία της κοινωνίας από τις συνέπειες που υφίσταται λόγω κατάργησης της Δ.Ο.Υ δεν μας επιτρέπει ούτε καν να συζητήσουμε το ενδεχόμενο κατάργησης και του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Η πρόσθετη μεταφορά επιβαρύνσεων στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης με μέτρα που θα επιβαρύνουν και το ίδιο το ΙΚΑ δεν μπορεί να πείσει κανένα καλόπιστο πολίτη που θέλει και αγωνιά για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής .
Το ΙΚΑ είναι ο πυλώνας της ασφάλισης των εργαζομένων, ο μόχθος του λαού, και εξυπηρετεί εργοδότες – ασφαλισμένους & συνταξιούχους.
Ζητάμε συνάντηση μαζί σας ώστε να σας αναπτύξουμε και προφορικά και να φωτίσουμε από κάθε πλευρά το δίκαιο αίτημά μας .

Οι εκπρόσωποι των Φορέων:
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου
κ.κ. Ιερόθεος

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας
Μπουλές Ιωάννης

Ο Δήμαρχος Δωρίδας
Καπεντζώνης Γεώργιος

Ο Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας
Χάρος Αριστομένης

Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγ/κών Βιοτ/κών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας
Τσιλιγιάννης Σωτήρης

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας
Κοργιαλάς Ιωάννης

Οι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Ναυπακτίας
Παπαθανάσης Αθανάσιος «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ»

Κοτσανάς Ανδρέας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Καρακώστας Κωνσταντίνος «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ»

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας