Ομιλία Προέδρου Εργατικού Κέντρου Χάρου Αριστομένη στην Απεργιακή Συγκέντρωση 1η ΜΑΗ 2015Συναδέλφισες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,
Με την σημερινή, 1η του Μάη, αγωνιστική απεργιακή μας συγκέντρωση, τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες της εργατικής τάξης και τους αγωνιστές της.
Τιμάμε την εξέγερση των εργατών του Σικάγου που θυσιάστηκαν πρώτοι, και με το αίμα τους και την αυτοθυσία τους όχι μόνο έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος, αλλά άφησαν και μια βαριά στους ώμους μας παρακαταθήκη.
Μια παρακαταθήκη που υποδεικνύει ότι όλα κατακτώνται με αγώνες και θυσίες, και ότι τίποτε δε χαρίζεται.
Από την άλλη η εξέγερση εκείνη πιστοποίησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το ρόλο του κράτους και των μηχανισμών καταστολής, απέναντι στις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων.
Ένας ρόλος που περιορίζεται στη βίαιη καταστολή των εργατικών αγώνων και την υπεράσπιση των αδίστακτων δυνάμεων του κεφαλαίου και των εκφραστών του.
Τιμάμε τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, τους διαχρονικούς αγώνες, τα θύματα, τους νεκρούς της.
Τιμάμε τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που με τη θυσία τους κληροδότησαν σε μας καλλίτερες συνθήκες ζωής.
Τιμάμε τους 200 εκτελεσμένους πατριώτες αγωνιστές στη Καισαριανή το Μάη του 44 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τιμάμε τους νεκρούς του Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, τιμάμε τους αγωνιστές απανταχού της γης για ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς για ειρήνη.
Απορρίπτουμε το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
Ο αγώνας της εργατικής τάξης απέναντι στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου είναι μακρύς, σκληρός και ανυποχώρητος, το δε τίμημα βαρύ.
Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα.
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες και στις θυσίες εκατομμυρίων εργαζομένων.
Στους αμέτρητους αγωνιστές που έπεσαν στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική δικαιοσύνη, τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ τιμούμε τους αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στο κεφάλαιο και ίδρυσαν τα συνδικάτα εργαλεία οργάνωσης, ενότητας, αλληλεγγύης και δύναμης των εργαζομένων.
Μετά από 129 χρόνια, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ζούμε ξανά την βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου.
Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, οι συλλογικές συμβάσεις, και διαπραγματεύσεις καταργούνται, το μεροκάματο οι μισθοί και συντάξεις, γίνονται φιλοδωρήματα.
Οι δημόσιες δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια καθημερινά μειώνονται.
Το περιβόητο πρόγραμμα έχει αποτύχει παταγωδώς.
Η εξέλιξη δημοσιονομικών και κοινωνικών δεικτών είναι η απόδειξη της αποτυχίας του προγράμματος.
Αλλά και δικοί τους αξιωματούχοι ομολογούν ότι το πρόγραμμα τους απέτυχε.
Ωστόσο αποτελεί βάναυση πρόκληση σε βάρος του εργαζόμενου λαού η παράδοση μαθημάτων, από πολιτικά κόμματα που συνέβαλλαν με την υποταγή τους και την τυφλή υπακοή στο συντηρητικό διευθυντήριο των Βρυξελλών στη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Ας ανοίξουν τα μάτια τους να δουν την απόγνωση των ανθρώπων, που έχασαν τη δουλεία τους, που δεν έχουν να πληρώσουν, που οδηγούνται στη φτώχεια, την απελπισία και τελικά όσοι δεν αντέχουν το βαρύ μαρτύριο αυτοκτονούν.
Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι πάνω από τις ιδεοληψίες και τις πολιτικές τους διαστροφές υπάρχει ο λαός, οι άνθρωποι, η πατρίδα, οι ανάγκες, η δημοκρατία.
Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι άλλους υποτακτικούς δε χρειαζόμαστε, όπως δε χρειαζόμαστε και μοιρολάτρες παρακολουθητές που πιστεύουν ότι θα φτιάξουν όλα ως δια μαγείας, αν οι αγώνες του λαού τους οδηγήσουν στην εξουσία.
Οι εργαζόμενοι παλεύουν και στηρίζουν όλες εκείνες τις προσπάθειες της κυβέρνησης που επιδιώκουν την απεμπλοκή της χώρας και του λαού της από τα τοξικά μνημόνια, και το τοκογλυφικό χρέος.
Οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας δεν χρωστούσαν, τα είχαν τακτοποιήσει, απλά ως μόνιμα υποζύγια, κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρωστούμενα άλλων, για να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες.
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Αυτή την Πρωτομαγιά προβάλει πολύ δυνατά το χρέος μας:
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη, στηριζόμαστε στη συλλογική μας δύναμη, στην ενότητά μας και στη δράση μας.
Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα της εποχής μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την κατάργηση των μνημονίων.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, καί να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της ανεργίας και της φτώχειας.
Να αγωνιστούμε για δημόσια κοινωνικά αγαθά, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, για Συλλογικές Συμβάσεις και εργατικό δίκαιο, για κοινωνική δικαιοσύνη.
Καλούμε το λαό τη κοινωνία να μη φοβάται να αντισταθεί με τόλμη, να μη αποδεχτεί τους εκβιασμούς, το φόβο και να αγωνιστεί με πάθος για πολιτικές που θα ανατρέψουν τις εγκληματικές πολιτικές του διευθυντηρίου και των εντολοδόχων τους.
Καλούμε όλους να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, να ανατρέψουμε μαζί τις υποτακτικές πολιτικές που οδηγούν το λαό στην απόγνωση, τη κοινωνία στη χρεοκοπία.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ενδυναμώσουν με τη συμμετοχή τους το συνδικαλιστικό κίνημα, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να δράσουν με βάσει τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων και όχι με τα στερεότυπα των ιδεοληψιών, των εξαρτήσεων, των πελατειακών σχέσεων με τα κόμματα που περιχαρακώνουν και αδυνατίζουν το κίνημα.
Καλούμε τις θεσμικές δομές της περιοχής μας να συνεργαστούμε σε ζητήματα που μας αφορούν όλους όπως τα ακραία φαινόμενα της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανεργία, το πολιτισμό την αναβάθμιση της περιοχής.
Επίσης καταθέτουμε δημόσια για μια ακόμη φορά το αίτημα, να ονομαστεί ο δρόμος που περνά μπροστά από το εργατικό κέντρο σε οδός Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Το αίτημα δεν είναι μόνο της διοίκησης αλλά όλων των εργαζομένων.
Συναδέλφισες, συνάδελφοι, φίλες και φίλοι,
Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων,
όχι στην Ευρώπη του χρήματος,
όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς,
αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας.
Είμαστε Έλληνες, είμαστε πατριώτες με τον αγώνα μας τη προσπάθεια μας θα τα καταφέρουμε.
Δόξα και τιμή στους αγωνιστές
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας