Ετήσια Γενική ΣυνέλευσηΤη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Ν.Δ.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ν.Δ. Χάρος Μένιος εισηγήθηκε τον Διοικητικό Απολογισμό και τον Προγραμματισμό Δράσης.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά με τον οικονομικό απολογισμό, την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής και τον οικονομικό προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια έγιναν οι τοποθετήσεις των Αντιπροσώπων, η δευτερολογία του Προέδρου του Ε.Κ.Ν.Δ. και η έγκριση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης.
Οι εργασίες έκλεισαν με μυστικές ψηφοφορίες όπου με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο Διοικητικός – Οικονομικός Απολογισμός & το Πρόγραμμα Δράσης του 2016.
ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕΝΙΟΥ ΧΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
σας καλωσορίζω όλους και όλες στη σημερινή μας απολογιστική συνέλευση. Παράλληλα να ευχηθώ σε όλους μια καλύτερη χρονιά αφού ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του χρόνου, με υγεία και δουλειές.
Συνάδελφοι,
η χρονιά που πέρασε για τη πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ελπιδοφόρα τελικά η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη.
Οι εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν το 2014, και το 15, και η ανάδειξη ενός αριστερού σχήματος στη διακυβέρνηση της χώρας, δημιούργησε προσδοκίες στο λαό, στους εργαζόμενους, δημιούργησε ελπίδες, που δυστυχώς μέχρι στιγμής παραμένουν ανεκπλήρωτες, πολύ δε φοβάμαι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν.
Είναι αποκαρδιωτικό και θλιβερό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Και τούτο γιατί η κυβέρνηση της χώρας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό της πρόσημο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που επιθυμεί να εφαρμόσει δεν μπορεί να το κάνει. Τα μνημόνια που υπογράφηκαν δήθεν για την αντιμετώπιση των οικονομικών και διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την πλήρη υποταγή της.
Σήμερα βιώνουμε ακριβώς αυτή την υποταγή.
Δε βιώνουμε όμως μόνο την υποταγή, βιώνουμε και την υποκρισία όσων διατείνονται ότι κυβερνούν και αποφασίζουν, ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα πέραν της εκτέλεσης των αποφάσεων των δανειστών, πέραν της δημοκρατικής νομιμοποίησης των πλέον άδικών και βάρβαρων πολιτικών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ανεξαρτήτως ιδεολογικού πρόσημου.
Ευαγγέλιο όλων, το απαράβατο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, οι φτωχοί φτωχότεροι και η πλούσιοι πλουσιότεροι.
Ποιος κυβερνά ποιος αποφασίζει σ΄ αυτή τη ταλαίπωρη πατρίδα. Μήπως ο πρωθυπουργός της χώρας;
ή ο Νταισεμπλούμ, και κάθε Νταισεμπλουμ, Σοιμπλε κλπ;
Δηλαδή το πλήθος των κορακιών του κεφαλαίου και των αγορών.
Μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει;
Επίσης αξιοσημείωτο είναι το πολιτικό παράδοξο που συμβαίνει στη χώρα μας, από τη μια ό λαός να έχει ξεσηκωθεί από τα δυσβάστακτα βάρη αυτής της πολιτικής, φόροι, χαράτσια, περικοπές, διάλυση κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας παιδείας, παραγωγικής υποδομής, κλπ και τα πολιτικά ενεργούμενα του συστήματος, δηλαδή κόμματα και θεσμικοί φορείς του πολιτεύματος, σε συντριπτικό ποσοστό να τάσσονται με το Ευρωπαϊκό αντιδραστικό κατεστημένο.
Αν αθροίσουμε τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων της χώρας, το 75 και παραπάνω επί τοις εκατό είναι δεμένα και υποταγμένα στα μνημόνια.
Ο λαός πάντως δεν είναι, αυτό απέδειξε στο δημοψήφισμα, που όλοι κάνουν ότι δεν το θυμούνται.
Σήμερα βιώνουμε ακόμα ένα παράδοξο.
Ποιο είναι αυτό;
Όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς κινητοποιούνται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και εγώ συμφωνώ ότι το νομοσχέδιο εμάς τους εργαζόμενους μας πλήττει βάναυσα.
Εμείς έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε να ξεσηκωθούμε γιατί έχουμε πληρώσει το μάρμαρο, έχουμε καταβάλλει εισφορές και πολλές φορές δυσβάστακτες μα κανένας δε ρώταγε αν είχαμε να ζήσουμε.
Οι άλλοι που βγήκαν στους δρόμους έχουν πληρώσει;
Από πού διεκδικούν;
Από τα δικά μας ασφαλιστικά ταμεία;
Ποιοι είναι μικρο - συνταξιούχοι κύριε Κατρούγκαλε; Μήπως εκείνοι που δεν πλήρωναν όσα έπρεπε και εισφοροδιέφευγαν, αυτούς λοιπόν επιβραβεύετε, περικόπτοντας τις συντάξεις των συνεπών; Αυτό είναι αριστερή πολιτική;
Ζητάνε σύνταξη ακόμα και όσοι είναι ανασφάλιστοι, βέβαια έχουν δικαίωμα να διεκδικούν και είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους πολίτες του, όχι όμως με σύνταξη που τη φορτώνει στα ασφαλιστικά ταμεία, να τους δώσει προνοιακό επίδομα ή όπως αλλιώς θέλουν ας το ονομάσουν όχι όμως σύνταξη για να δημιουργούν άλλοθι για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.
Το κίνημα της γραβάτας και αυτό καλοδεχούμενο, αλλά να ξέρουν ότι γνωρίζουμε τις διαφορές.
Αναμφισβήτητα οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα μαζικό κίνημα ανατροπών, είναι αναγκαίο για να σωθεί η πατρίδα, η χώρα μας, αλλά με κανόνες δικαίου, αρχών, ηθικής, ένα κίνημα βασισμένο στην αλήθεια, με ισονομία, ισοπολιτεία, μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε σ΄αυτό. Η πείρα λέει μόλις ικανοποιηθεί ένα αίτημα μιας μερίδας ακόμα και σε βάρος όσων κινητοποιούνταν μαζί, να κάνουν μπραφ που λέμε.
Ακόμα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας, η ταξική διαίρεση υπάρχει και κανείς δε μπορεί να την αμφισβητήσει. Οι τάξεις όμως αμφισβητούν την ύπαρξη τους είτε από υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες είτε ακόμα και από σύγχυση.
Επιβάλετε στη περίοδο της κρίσης να ξεκαθαρίσουμε τους κανόνες και στο τομέα αυτό, δε μπορεί για παράδειγμα ο μικροκαταστηματάρχης να συμπεριφέρεται σαν κεφάλαιο, ούτε ο εργαζόμενος σαν θύμα.
Οι κοινωνικές τάξεις έχουν εσωτερική διαστρωμάτωση με διαφορές και αντιπαραθέσεις αυτές όμως δε μπορεί να λύνονται σε πλαίσιο αδικίας των άλλων μελών, συναδέλφων, της ίδιας τάξης.
Συναδέλφισες συνάδελφοι,
ίσως σας κούρασα λίγο, ζητώ την κατανόηση σας, οι καιροί είναι «πονηροί» και επιβάλλεται διάλογος συγκροτημένος και σε πραγματικά δεδομένα.
Εμείς συνάδελφοι στα τοπικά μας ζητήματα λειτουργήσαμε όπως γνωρίζετε όλοι σας και από τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο ζήλο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τόσο τα προβλήματα των συναδέλφων μας όσο και προβλημάτων της τοπικής μας κοινωνίας, των συνανθρώπων μας.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεχίσαμε να συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους και γενικότερα στους συμπολίτες που έπληξε και πλήττει η παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Τι κάνουμε εμείς σ΄ αυτή τη κατεύθυνση;
Κοινωνικό φροντιστήριο.
Συνεχίζουμε για τέταρτη χρονιά το κοινωνικό φροντιστήριο,
Το Κοινωνικό Παζάρι
τη διανομή προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες»,
τη διανομή τροφίμων,
την ανακύκλωση,
θεατρικές παραστάσεις,
επιμορφώσεις, σεμινάρια, ενημερώσεις, ημερίδες.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε δυνατότητες και να φανούμε χρήσιμοι στις ανάγκες των συναδέλφων και γενικότερα των συμπολιτών μας.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε, ότι η όλη προσπάθεια αναγνωρίζεται.
Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η εμπειρία που αποκτήσαμε, και η ικανοποίηση των ανθρώπων που στηρίζονται από τις δράσεις, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.
Η οικονομική δυσπραγία φέρνει περισσότερη γκρίνια και περισσότερες αντιπαραθέσεις. Οι διαφορές ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους πολαπλασιάζονται.
Είμαστε παρόντες όπου κληθήκαμε και όπου έπεσαν στην αντίληψη μας θέματα που απαιτούσαν την παρέμβαση μας.
Εδώ δεν πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι οι πιο πολλές διαμεσολαβήσεις μας είχαν θετικό αποτέλεσμα.
Λειτουργούμε στη πόλη μας πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Αιτ/νίας με την επωνυμία ΚΕΚ/ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νομού Αιτ/νίας που δημιουργήσαμε πριν ένα χρόνο περίπου.
Η παρέμβαση στη συγκεκριμένη δραστηριότητα ικανοποιεί το στόχο που είχαμε θέσει για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών κατάρτισης στους εργαζόμενους συναδέλφους, αφου ανεβάσαμε και ανεβάζουμε σταθερά τον πήχη και για τιςάλλες ομοειδείς δομές της περιοχής.
Οι ραγδαίες μεταβολές στο εργασιακό περιβάλλον τα νέα συστήματα και μέθοδοι έχουν καταστήσει πλέον σαφή την ανάγκη της συνεχούς ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Το αποτέλεσμα της εμπλοκής μας στο τομέα αυτό μας δικαιώνει.
Πραγματοποιήσαμε καταρτίσεις τόσο στα πλαίσια των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ όσο και της ανταγωνιστικότητας με απόλυτη επιτυχία.
Οι δράσεις αυτές είναι περιττό να τονιστεί ότι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.
Ωφελούνται οι εργαζόμενοι στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, και οικονομικά, καθώς και οι επιχειρήσεις που παρέχουν την κατάρτιση, εν ολίγοις πέφτουν χρήματα στη περιοχή και παράγουν απασχόληση.
Για να μη σας κουράζω άλλο με τον απολογισμό έχετε στο φάκελο σας έντυπο με αναλυτική καταγραφή των δράσεων μας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο σχέδιο δράσης για το 2016.
Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που έχουμε δώσει και συνεχίζουμε για να μην απογυμνωθεί η πόλη από βασικές κρατικές δομές.
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Πολλές δραστηριότητες απαιτούν συντονισμό και συνεργασία περισσότερων φορέων. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σ΄ αυτή τη στρατηγική. Είναι όμως αλήθεια πως πολλές φορές οι συνεργασίες είτε μένουν στις καλές προθέσεις ή τις υποσχέσεις. Εμείς θα επιμένουμε, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη.
Τέλος θέλω να επισημάνω την κρισιμότητα της συγκυρίας.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει σκληρή μάχη επιβίωσης της χώρας και του λαού της, πριν ένα χρόνο ελπίζαμε τώρα όμως τα περιθώρια εξαντλήθηκαν, η μεθοδολογία άσκησης εξουσίας παραμένει προσκολλημένη στα παλιά καταδικασμένα πρότυπα. Πρότυπα που οδήγησαν στην σημερινή πολιτική ανεπάρκεια και τη νοσηρή πολιτική πραγματικότητα.
Η αντιπολίτευση παραμένει επίσης αδιάφορη, καταγγελτική, ανίκανη να αναλάβει πρωτοβουλίες να καταθέσει σχέδιο εξόδου από τη κρίση, λειτουργεί σαν εξαπτέρυγο των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.
Για μας, η ενότητα, η αλληλεγγύη, η συνεννόηση, μπορούν να εγγυηθούν τη δημιουργία ενός παλλαϊκού ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπών, ενός κινήματος που θα επιβάλλει τους δικούς του κανόνες προς όφελος του λαού, και της χώρας.
Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθές όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια.
Για εμάς η 24ωρη Γενική Απεργία και το Συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία μαζί με τα τοπικά παραρτήματα της ΑΔΕΔΥ και τους επιστημονικούς φορείς στις 4 Φλεβάρη αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας.
Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε.
Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;
Συναδέλφισες συνάδελφοι,
Πράξαμε το καθήκον μας σύμφωνα με την εντολή σας, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις το έργο μας η δράση μας το τεκμηριώνουν και σας ζητώ να υπερψηφίσετε τον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης μας.
Επιφυλάσσομαι να δώσω απαντήσεις ή διευκρινήσεις σε θέματα που θα μου τεθούν.

Σας ευχαριστώ..

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας