Γενική Συνέλευση ΑντιπροσώπωνΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε.Κ.Ν.Δ.
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Συναδελφισες και συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στην ετήσια γενική συνέλευση του Ε.Κ.Ν.Δ.
Η συνέλευση μας φέτος διεξάγεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους της χώρας.
Κατακτήσεις πολλών δεκαετιών καταργήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο και έφεραν τον κόσμο της εργασίας ξανά στις συνθήκες που επικρατούσαν δεκαετίες πριν.
Το επίπεδο της ζωής μας, της κοινωνικής ασφάλισης της πρόνοιας ασφάλειας των εργαζομένων ανατράπηκαν δραματικά σε βάρος μας.
Η συνταγή γνωστή, δεν βγαίνουν τα χρέη της χώρας;
Φορτώστε τα στους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου.
Αυτό μέχρι σήμερα είχε ίσως νόημα στη λογική των δυνάμεων της εκμετάλλευσης, σήμερα όμως δεν έχει πλέον κανένα νόημα, γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν είτε γιατί οι αμοιβές τους έφτασαν σε σημείο που δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα της επιβίωσης, είτε γιατί οδηγήθηκαν στην ανεργία χωρίς κανένα εισόδημα.
Η δημοκρατία στη χώρα μας σταμάτησε να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και ιδιαίτερα των φτωχών λειτουργεί μόνο ως άλλοθι των ισχυρών και των πολιτικών να λαμβάνουν αποφάσεις εξαθλίωσης αυτών που μέχρι χθες ονόμαζαν νοικοκυραίους.
Το σύνταγμα της χώρας ερμηνεύεται κατά το δοκούν, οι διατάξεις του εφαρμόζονται κατά περίπτωση και προς όφελος των πολιτικών για να νομιμοποιούν μόνο τις αποφάσεις της τρόικας, του ΔΝΤ, από τους ντόπιους πολιτικούς και εκπροσώπους διαχειριστές των συμφερόντων τους.
Και τούτα πάντα σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάνουν τα πάντα να νομιμοποιήσουν τις επαίσχυντες αποφάσεις τους είτε σπέρνοντας το φόβο και το τρόμο στους πολίτες, είτε κατασυκοφαντώντας όσους διαφωνούν με τις αποφάσεις της στημένης εξουσίας είτε πρόκειται για κινήματα, για συνδικάτα, ακόμα και για κόμματα.
Όποιος δε συμφωνεί μαζί τους πρέπει να εξοντωθεί να φιμωθεί, να γελοιοποιηθεί.
Ακόμα και σε εμάς έφτασαν, για κάποια σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν πριν πέντε χρόνια στη πόλη μας με απόλυτη επιτυχία, και ανακούφισαν συναδέλφους μας οικονομικά, αλλά και την τοπική οικονομία, λέγοντας ασύστολα ψεύδη ότι δήθεν δεν πραγματοποιήθηκαν, ότι δήθεν ήταν μαϊμού.
Τα παπαγαλάκια ανάλαβαν υπηρεσία για να εξοστρακίσουν κάθε άλλο πέραν των γνωστών τρωκτικών των πόρων των κοινωνικών ταμείων και απέδωσαν σε μας δικές τους τακτικές και τεχνάσματα. Τους απαντήσαμε και τους απαντάμε, καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Βέβαια πέραν από εμάς ο στόχος τους ήταν και είναι ακόμα πιο σκοτεινός και ύπουλος. Ήταν προφανώς ακόμα μια προσπάθεια συκοφάντησης και άδικής επίθεσης, αλλά και παρέμβασης στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Πόσο εξαρτημένη και διατεταγμένη είναι η ενημέρωση, καταδεικνύεται από τη διαφήμιση που εκπέμπουν τα διαπλεκόμενα μέσα επικοινωνίας, και οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, η οποία αφορά διαφημίσεις εκ του περισσού, από κρατικές εταιρείες μονοπωλιακές που δεν έχουν κανένα λόγο να διαφημιστούν. Ας αφήσουν λοιπόν τη μαύρη προπαγάνδα, και τη δήθεν ενημέρωση με κρατικό χρήμα. Και μας αποπροσανατολίζουν μας παραπληροφορούν και τους πληρώνουμε, τους πληρώνει κάθε φτωχός στη τιμή των υπηρεσιών των κρατικών εταιρειών.
Συναδέλφισες συνάδελφοι,
Θα ήταν παράλειψη αν δε σχολιάσουμε τις επικίνδυνες τακτικές στη διαχείριση των δίκαιων αιτημάτων διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Τακτικές που συνίστανται στο να στοχοποιούν πρόσωπα, συνδικάτα, επαγγέλματα, τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων, στρέφοντας τους μεν, εναντίον των δε, αξιοποιώντας αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως τακτική κοινωνικού αυτοματισμού, καταδικασμένη τακτική στη συνείδηση μας ως τακτική που κατακερματίζει τη κοινωνία διαλύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, σκοτώνει τη κοινωνική ειρήνη.
Καταγγέλλουμε όσους τη χρησιμοποιούν ως επικίνδυνα και εγκληματικά στοιχεία για την κοινωνία μας.
Καταγγέλλουμε όσους με ευκολία αποδίδουν το χαρακτηρισμό του λαϊκιστή σε όσους αγωνίζονται για τα συμφέροντα της τάξης τους, ή εκφράζουν διαφορετική άποψη, και τους θεωρούμε συνυπεύθυνους στη συγκάλυψη αυτών που πραγματικά δημιουργούν τα προβλήματα.
Ας μη κρυβόμαστε, τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους τις νέες τους φοιτητές στο δρόμο τους βγάζουν οι παράλογες πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης και των υπουργών της και όχι το βίτσιο κάποιων συνδικάτων, κομμάτων η ενώσεων.
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Θυμόμαστε όλοι τα επιχειρήματα και τις υποσχέσεις, όταν ξεκίναγε η κατάρρευση για το λαό μας, θυμόμαστε το γνωστό επιχείρημα του 2010 ότι το 2013 θα γυρίσουμε στις αγορές, θα οργανώσουμε το κράτος, θα βάλουμε κανόνες, θα .. θα.. και για όλα αυτά μας ζήτησαν να κάνουμε και κάποιες μικρές θυσίες, όπως μας είπαν, για την επίτευξη των στόχων, και βέβαια με τις ρητές δεσμεύσεις περί μη προσφυγής στο ΔΝΤ, που τελικά προσφύγανε με τους πιο ταπεινωτικούς όρους, με ρητές δεσμεύσεις για αποτελεσματικότητα στο επίπεδο της λειτουργίας του κράτους και την κάθαρση του από τους επίορκους λειτουργούς του, μερικοί από εκείνους που το επαγγέλονταν σήμερα παραπέμπονται ως επίορκοι.
Στο πολιτικό επίπεδο καταλήξαμε να έχουμε τρία κόμματα αλληλοκαταγγελόμενα στο παρελθόν σε μια κυβέρνηση με μια πολιτική!
Λένε ότι το έκαναν για να σώσουν τη χώρα, εμείς διαπιστώνουμε ότι το έκαναν για να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα, και να διαβεβαιώσουν κατηγορηματικά ότι δε θα τιμωρηθεί κανένας από τους πραγματικά υπευθύνους της οικονομικής κατάρρευσης, και κυρίως δε θα πληρώσει κανένας άλλος πέραν των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ παράλληλα υποθηκεύουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας.
Διαπιστώνουμε λοιπόν αγωνία Εξουσίας για την εξουσία, συγκάλυψη των δικών τους ευθυνών και των συμφερόντων που εκπροσωπούν, εξασφάλιση της καρέκλας τους και όλα τα άλλα διαπραγματεύσιμα, χωρίς ηθική, χωρίς αρχές, χωρίς ιδεολογία. Εκείνο που έμεινε για μας για το λαό είναι τα μέτρα, που δεν ήταν στιγμιαίο έγκλημα αλλά διαρκές, με πιο βαριές περικοπές, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, μας έμειναν το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι συνάδελφοί μας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των φυσικών μονοπωλίων, η συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας, και βέβαια τα δικά τους εγκλήματα αλλά με στιγμιαίο χαρακτήρα.
Αντιστεκόμαστε και καταγγέλλουμε τη κρατική βία με εντολή της κυβέρνησης που στόχο έχει την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων τη τρομοκράτηση τους, τους δηλώνουμε ότι θα αποτύχουν, και τους θυμίζουμε, φωνή λαού οργή Θεού, ας μη το ξεχνούν.
Ο διεθνής παράγοντας στη σύγχρονη εποχή και την εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση δείχνει εξαιρετική αδυναμία να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, δείχνει η ίδια να έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Αν δεν είναι έτσι τότε αποκρύπτει ίσως εξελίξεις και καταστάσεις που μόνο δυστυχία και πόνο μπορούν να αποκρύπτουν.
Εν κατακλείδι βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξαιρετικής ρευστότητας σε όλα τα επίπεδα της διεθνούς οικονομικής, κοινωνικής, και γεωπολιτικής στρατηγικής με επιπτώσεις σε κοινωνίες και λαούς.
Οι σταθερές που θα μπορούσαμε να αντιτάξουμε σε αυτή τη ρευστότητα είναι οι αρχές και αξίες του λαού μας, η κουλτούρα μας , η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή. Η θεσμική μας οργάνωση και ένα ειλικρινές ολοκληρωμένο και άξιο κράτος να διαχειριστεί τα διάφορα φαινόμενα και καταστάσεις.
Μέσα σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία τα συνδικάτα θα πρέπει να συσπειρώσουν και να συγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, θα πρέπει να ενοποιήσουν τη δράση τους και να αντισταθούν.
Οι παρατάξεις θα πρέπει να αναδεικνύουν τα ζητήματα και να διαμορφώνουν πλαίσιο συνεκτικότητας και αλληλεγγύης, όχι αντιπαράθεση ανούσια που δίνει επιχειρήματα και λαβές στον ταξικό μας αντίπαλο, μας ενώνουν πολλά και δε μας χωρίζει τίποτε, τα κόμματα και ο κομματικός πατριωτισμός που πολλές φορές ήταν η αιτία, απεδείχθη στη πράξη ότι δεν άξιζε ούτε αξίζει την εμπιστοσύνη μας.
Πολύ δε περισσότερο την αντιπαράθεση μας. Αντίσταση καθολική λοιπόν για να αποκρούσουμε την πιο σκληρή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και γενικότερα των σαρκοβόρων αγορών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες εκείνες τις πολιτικές τα κόμματα και τους πολιτικούς που τις επιβάλλουν και τις υλοποιούν.
Παράλληλα οι δράσεις δεν πρέπει να εξαντλούνται στα πλαίσια μόνο της εκπροσώπησης των εργατικών συμφερόντων, αλλά να επεκτείνετε και σε γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είτε ως εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, γονείς. Κατά την άποψη μας μια τέτοια ενασχόληση προσφέρει συμπαράσταση αφενός και από την άλλη διαμορφώνει ένα πλαίσιο αλληλοκατανόησης και επικοινωνίας στη βάση των αναγκών που δυναμώνει τη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δημιουργεί συνθήκες απρόσκοπτου διαλόγου και διαμορφώνει δυναμική συγκρότησης πολιτικών πλατφορμών μέσα από την κοινωνία και τους πολίτες.
Συναδέλφισες συνάδελφοι,
Το ΕΚΝ-Δ έχοντας συνειδητοποιήσει εγκαίρως τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται καθημερινά από τις συνθήκες της κρίσης προχώρησε χωρίς κανένα δισταγμό στη δημιουργία δράσεων αυτού του τύπου.
Έτσι με την συνδρομή της ένωσης των εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας Παράρτημα Ναυπακτίας συνδιοργανώσαμε δράσεις που στόχο είχαν την ανάδειξη των στρεβλώσεων της αγοράς. Τα αποτελέσματα αυτών των στρεβλώσεων είναι γνωστό ότι έχει σαν αποτέλεσμα την ακρίβεια που μας πλήττει. Καταδείξαμε πως οι τιμές των αγαθών στη δική μας αγορά είναι πολλαπλάσιες εκείνων του Βερολίνου.
Οι παρεμβάσεις μας στην αγορά αγαθών με τη διάθεση προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς και τις ενώσεις τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές από εκείνες της αγοράς, ανέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αισχροκέρδεια των κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας που ανεξέλεγκτα απομυζούν το πενιχρό εισόδημα παραγωγών και καταναλωτών. Επίσης αναλάβαμε δράσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση διδασκαλίας σε μαθητές άνεργων συναδέλφων μας.
Δώσαμε το παρών σε κάθε ανάγκη και πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους εργαζόμενους συμπολίτες μας στη περιοχή και όχι μόνο.
Πήραμε πρωτοβουλίες και συντονίσαμε την αντίσταση μας για την κατάργηση του ΙΚΑ, Της ΔΟΥ, του ΤΕΙ κλπ.
Δυστυχώς δεν μας άκουσαν στη Κυβέρνηση όπως δεν μας άκουσαν όταν μιλάγαμε για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έθεταν σε εφαρμογή κατ΄ επιταγή των τροικανών, τώρα οι ίδιοι ομολογούν για την αποτυχία, αλλά ποια συγνώμη για την αποτυχία μπορεί να επαναφέρει στη ζωή τους 4000 απελπισμένους που αφαίρεσαν τη ζωή τους, ποια συγνώμη μπορεί να δώσει μεροκάματο στους 1,5 εκατομμύρια ανέργους;
Αλλά το πλέον έσχατο και κατακριτέο είναι η απουσία αυτής της συγνώμης από τους αποτυχημένους τροικανους και τους ντόπιους υποτακτικούς οι οποίοι ακόμα και στην ομολογία των αρχιτεκτόνων της καταστροφικής πολιτικής για τη χώρα και τους πολίτες αυτοί επιμένουν!
Επιμένουν στην ίδια κατεύθυνση, ολοκληρώνουν τη καταστροφή της χώρας και του λαού της.
Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Καταγγέλλουμε την κατάργηση των δομών του κράτους στη περιφέρεια γιατί είναι γνωστό ότι αφαιρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα από αυτές και δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.
Τους καταγγέλλουμε ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διάλυση του κράτους, δε το ήθελαν ως σταθερή αξία και εγγύηση των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων αλλά ως κομματικό τους τσιφλίκι, συνάδελφοι καταγγέλλουμε το κομματικό κράτος , το κομματικό δημόσιο τομέα, και θα δώσουμε τη μάχη για ένα πραγματικό κράτος αμερόληπτο και εγγυητή των λειτουργιών της κοινωνίας, ως εγγυητή της ισότιμης διαχείρισης, αυτό που λέμε κράτος δικαίου.
Αγαπητοί φίλοι θεώρησα σκόπιμο να φωτίσω τη δράση μας δίνοντας το στίγμα των αρχών μας, τη αντίληψη μας με όσα συμβαίνουν και μας αφορούν, την ευαισθησία μας απέναντι στο συνάνθρωπο, την ευθύνη μας απέναντι στο καθήκον που μας ανέθεσε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και πράξαμε ότι ήταν δυνατό. Στα χέρια σας έχετε το ένθετο με την αναλυτική αναφορά στις επιμέρους δράσεις μας. Ζητάμε την έγκριση των πεπραγμένων μας, υπερψηφίζοντας τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό μας. Στη δευτερολογία θα αναφερθώ στο σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.
Χάρος Αριστομένης
Πρόεδρος Ε.Κ.Ν.Δ.

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας