Απολογισμός ΔιοίκησηςΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ένας Απολογισμός σε δύσκολες συνθήκες.

Σήμερα 60 χρόνια μετά την ίδρυση του Εργατικού μας Κέντρου πραγματοποιούμε το 24ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο.
Η 60χρονη πορεία του Ε.Κ. μας, είναι καταγεγραμμένη και συνεχίζεται να καταγράφεται στη συνδικαλιστική ιστορία του τόπου μας και στις συνειδήσεις των εργαζομένων.
Την ιστορία μας σημάδεψαν κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες. Πλούσια και αξιοζήλευτη συνδικαλιστική δράση και αγωνιστικές παρεμβάσεις για την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής μας, κάτω από δύσκολες και κρίσιμες συγκυρίες.
Στην εξηντάχρονη πορεία μας, είναι δυνατόν να σημειώθηκαν αδυναμίες, δυσκολίες και κάποια αρνητικά στοιχεία.
Παρ’ όλα αυτά όμως προσέφερε και προσφέρει, συνέβαλλε και συμβάλλει σημαντικά στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη βελτίωση της επαγγελματικής, εργασιακής και κοινωνικής τους θέσης τον αιώνα που πέρασε.
Η εξηντάχρονη πορεία μας έβαλε και βάζει το δικό της λιθαράκι στο κτίσιμο και την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Αυτή η πορεία μας δε σταματάει εδώ αλλά ενισχύεται, δυναμώνει, ανανεώνεται και συνεχίζεται με αυξημένη δύναμη και στον 21ο αιώνα, σε διαφορετικές συνθήκες για την κοινωνία μας και τους μισθωτούς που εκπροσωπούμε.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, παρά το διεθνή και παγκόσμιο χαρακτήρα της, οφείλεται στη συνεχιζόμενη, επί σειρά ετών, εγκληματική νεοφιλελεύθερη πολιτική των Κυβερνήσεων.
Γιατί δεν αρκέστηκαν στο ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους αλλά προχώρησαν στη μεταχείριση του κράτους ως λάφυρο, για να εξυπηρετήσουν κομματικές – πελατειακές υποχρεώσεις.
Μ’ αυτό τον τρόπο κατέστησαν το κράτος υπερχρεωμένο και αναποτελεσματικό.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές και της κερδοσκοπικής επίθεσης των αγορών και του κεφαλαίου, η χώρα μας οδηγείται σε δανεισμό με υπέρογκα επιτόκια.
Ο κίνδυνος που συστηματικά καλλιεργείται περί χρεοκοπίας της χώρας εντείνεται και ο δημόσιος πλούτος θα εκποιηθεί με εξευτελιστικούς όρους για να αποπληρωθούν οι δανειστές.
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τριπλή εποπτεία. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου που με το πρόσχημα της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, την Κυβέρνηση να εφαρμόσει σκληρά και επώδυνα για τους μισθωτούς και άδικα μονομερή αντεργατικά μέτρα.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυβέρνησης που της επεβλήθη σε καμιά περίπτωση δε θίγει τους τραπεζίτες, το κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.
Αντίθετα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για την εργατική τάξη. Προσθέτει φορολογικά βάρη,
μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, παγώνει τις χαμηλές συντάξεις,
καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις,
ανατρέπει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνοντας τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, γενικεύει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ιδιωτικοποιεί ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.
Κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός, η προστασία από τις απολύσεις,
η κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία.
Αυτές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις που θα ενισχύσουν τους εργατικούς αγώνες, σε συνεργασία με το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, τα κεκτημένα μας.
Είναι ένας αγώνας δύσκολος και μακρύς.
Επιβάλλεται όμως να τον κάνουμε ως ενιαίο συνδικαλιστικό κίνημα.
Καμιά υποχώρηση,
κανένας εφησυχασμός.
Χρέος της Νέας Διοίκησης η συνέχιση της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος με περισσότερη μαζική, ενωτική, αγωνιστική δράση.
Στόχος μας τα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των γυναικών, των κοινωνικά ευάλωτων.
Και ας μη διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι εκείνο πάνω στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι νέοι, να προασπίσει τα δικαιώματά τους που κάθε μέρα καταστρατηγούνται.
Η απερχόμενη Διοίκηση του Ε.Κ. την τριετία που πέρασε έδωσε μικρές αλλά και μεγάλες μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες για το συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά.
Υπηρέτησε με υπευθυνότητα έναν σταθερό και αδιαπραγμάτευτο στόχο: την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπεί.
Συμμετείχε σε κάθε κεντρική συνδικαλιστική δράση και κινητοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος που αφορούσε τους εργαζόμενους, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ.
Αυτό το πέτυχε γιατί Διοίκηση, Σωματεία, Εργαζόμενοι, πέρα από διαφορές ιδεών και απόψεων δούλεψαν και αγωνίστηκαν ενωτικά.
Το Ε.Κ. συντόνισε και καθοδήγησε τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση σωματείων και εργαζομένων.
Υπήρξε συμπαραστάτης σε κάθε πρόβλημα των Σωματείων και των εργαζομένων.
Σε μια εποχή μάλιστα που οι συσχετισμοί δυνάμεων χειροτερεύουν για τα συνδικάτα, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, το έργο μας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δεν αποτελεί άλλοθι για τις όποιες αδυναμίες αλλά επιβάλλεται να επισημανθεί το πλήθος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων των κλάδων και των επαγγελμάτων που το Ε.Κ. εκπροσωπεί, η έλλειψη ικανού αριθμού συνδικαλιστικών στελεχών, οι οργανωτικές και οικονομικές αδυναμίες του, για να κριθεί το έργο και η δράση της Διοίκησης.
Όπως συμβαίνει, δυστυχώς, πάντα, το έργο της Διοίκησης και την τριετία που διανύθηκε, το επωμίσθηκαν λίγοι συνάδελφοι.
Σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση και με συναίσθηση ευθύνης, καταθέτουμε σήμερα τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης και τη θέτουμε στην κρίση του Συνεδρίου .
Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας και την κριτική μας. Οι καιροί όμως απαιτούν όλοι μας να προβούμε σε αυτοκριτική για τις επιλογές μας, τις πράξεις μας, τις παραλείψεις μας και γιατί όχι για τα όποια λάθη μας.
Έτσι αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και όλοι μαζί τις θέτουμε υπόψη των εργαζομένων.
Συνοψίζοντας τη δράση του Ε.Κ. μας, προσθέτω ότι συμμετείχαμε ενεργά σε κάθε κεντρική κινητοποίηση που οργάνωσε η ΓΣΕΕ. Δηλαδή στις Απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ,
τις εργασιακές σχέσεις,
τα ασφαλιστικά,
τις απολύσεις και την ανεργία,
την ακρίβεια,
τον προϋπολογισμό,
το φορολογικό και σε όλες τις συσκέψεις της ΓΣΕΕ για όλα τα μεγάλα φλέγοντα ζητήματα.
Έρχεται όμως μια τριετία κρίσιμη για την πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την επιβίωση των εργαζομένων. Τα γεγονότα όπως καταγράφονται απαιτούν το Ε.Κ. μας να είναι μπροστάρης στις εξελίξεις.
Με εποικοδομητικές προτάσεις, με συνεργασία και ενωτική δράση, ας επιλέξουμε εκείνους που είναι σε θέση, που έχουν και τη θέληση να προωθήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ανταποκριθούν στα οράματά μας.
Τρία πράγματα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται:
Αφιέρωση περισσότερου χρόνου.
Σκληρότερη εργασία.
Ειλικρινή συνεργασία όλων όσων επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους.
Γιατί τίποτε δε μας χωρίζει.
Αντίθετα μας ενώνουν αν όχι όλα, τουλάχιστον τα πολλά.


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη χώρα μας βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο όσον αφορά και την οργάνωση και τη μαζικότητά του.
Οι εργαζόμενοι πλέον δύσκολα οργανώνονται και συσπειρώνονται στα Συνδικάτα ενώ κάποια από τα Σωματεία μας υπολειτουργούν.
Στόχος μας: Σωματεία και Ε.Κ.Ν.Δ.:
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ
Τέλος και ως προς την οργανωτική πορεία και κατά την διάρκεια που πέρασε έγιναν μέλη του Ε.Κ.Ν.Δ. ύστερα από αίτησή τους 2 Σωματεία και διαγράφτηκε 1 Σωματείο.
Έτσι σήμερα η συνολική δύναμη του Ε.Κ.Ν.Δ. σε Σωματεία - Μέλη και σε φυσικά μέλη είναι:


ΠΙΝΑΚΑΣ: Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ν.Δ. (24Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ)

ΣΥΝΟΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ
10
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ
1765
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
939
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ ΓΙΑ Γ.Σ.Ε.Ε
923
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 24ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
49Χαρακτηριστικό είναι η προσπάθεια που έγινε από το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία ώστε να γίνουν εκκαθαρίσεις στο Μητρώο Μελών.

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας