Ομιλία Προέδρου Μένιου Χάρου 1η Μάη 2018Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν.& Δ. συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την 1η Μάη.
Μπορεί η κυβέρνηση από πέρυσι με νόμο να τη θεωρεί πλέον αργία, όμως η Πρωτομαγιά για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας είναι πάντοτε η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Το κάθε πέρυσι και καλύτερα, δυστυχώς ισχύει και φέτος.
Η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις συνεχίζονται, οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν, τα νέα παιδιά φεύγουν για το εξωτερικό, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαπλώνονται.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο, προσπαθεί να πείσει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και μάλιστα χωρίς συνέπειες.
Δεν πείθουν κανένα! Ο λαός πείθεται με έργα και αποτελέσματα και όχι με ψέματα και ευχολόγια.
Ήδη, η 30ή Μαΐου 2018 ορίστηκε ως Πανεθνική Ημέρα Δράσης κατά των Μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας από την Κοινωνική Συμμαχία, που αποτελεί κοινό μέτωπο των αντιπροσωπευτικότερων φορέων της χώρας.
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο εναλλακτικής αντίστασης και διαμαρτυρίας με σκοπό την ανόρθωση της ελληνικής κοινωνίας.
Την συγκεκριμένη μέρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη γενική απεργία από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στάσεις εργασίας αλλά και δράσεις από τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς.
Η Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ότι πιο σκληρή, άδικη, αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην συνοχή της κοινωνίας.
Η ανελέητη επιβολή φόρων σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και νέους επιστήμονες συνοδεύεται από μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σπιτιών και κάθε περιουσιακού στοιχείου χωρίς καμία διάκριση, ανάμεσα στους ανήμπορους να πληρώσουν και σε αυτούς οι οποίοι το έχουν κάνει επάγγελμα, οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση.
Και σαν έφτανε ο οικονομικός πόλεμος, τον οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε πολλά μέτωπα (αγορά εργασίας, φορολογία, μικρές επιχειρήσεις) έχουμε και τις απειλές εξ ανατολών να πληθαίνουν μέρα με την ημέρα.
Δυστυχώς από όλα τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, απ’ ότι φαίνεται, την κυβέρνηση περισσότερο την ενδιαφέρει να ορίσει κατάλληλη ημέρα εθνικών εκλογών…Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η ανικανότητα, η απροθυμία και εν τέλει η υποκρισία των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών απέναντι σε προβλήματα που πλέον γιγαντώθηκαν, όπως το Συριακό, το προσφυγικό, η οικονομική κρίση στρέφουν τους λαούς σε λύσεις από το παρελθόν, οι οποίες το μόνο που εγγυώνται είναι διχασμό και πολέμους.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την διασφάλιση και διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες, στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων τους, καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς.
Στις ακατανόητες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας δεν μπορεί παρά να είναι μία: Ενότητα, Αγώνας.
Το αίμα που κύλησε κατά την εξέγερση του Σικάγο το 1886, δίδαξε στην εργατική τάξη ότι μόνο με αγώνες και θυσίες μπορεί να βάλει φρένο στην αντεργατική βαρβαρότητα.
132 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη αυτή εξέγερση, το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο όσο παραμένει και εντείνεται η εκμετάλλευση για εμάς τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

ΤΙΜΟΥΜΕ τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, και την ΕΙΡΗΝΗ.
Εάν η Εργατική Πρωτομαγιά του 1886 ήταν η κορύφωση των αγώνων των εργατών κατά της αδικίας και ταυτόχρονα η απαρχή για το Παγκόσμιο Εργατικό Κίνημα, σήμερα πρέπει όλοι μαζί να κορυφώσουμε την αντίθεσή μας στις επιλογές των οικονομικά ισχυρών, οι οποίοι πλέον έχουν βάλει στο μάτι ολόκληρους λαούς.

Συναδελφισσες συναδελφοι
Κάθε χρόνο επαναφέρουμε το διαχρονικό αίτημα προς τον Δήμο Ναυπακτίας και θα συνεχίσουμε μέχρι να το κερδίσουμε: Η οδός που βρίσκεται το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας να μετονομαστεί σε οδό «ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ».
Θεωρούμε ότι η αναγνώριση εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της ημερομηνίας ορόσημο για τους αγώνες των εργατών σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ας μην είναι λοιπόν και η φετινή Πρωτομαγιά μία ακόμη επέτειος με την οποία αποτίεται φόρος τιμής στις θυσίες της εργατικής τάξης αλλά ας είναι η αφετηρία για τη διεκδίκηση του δικαιώματός μας στην ζωή, με το πλήρες νόημά της.
Όλοι μαζί, ενώνουμε τις φωνές μας την 1η του Μάη στη γιορτή των εργατών,

Η 1 ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑI ΑΠΕΡΓΙΑ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

© 2013 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας